Vad är kristen fasta?

Ja, jag vet knappt själv.
Det är det jag vill utforska.

Den här bloggen ägnar sig åt MATEN under fastan. Alla andliga funderingar kan du hitta på den här bloggen. Läs som komplement.

Till inspiration har använder jag den holländska kokboken Koken met Passie (bokstavligen "Laga mat med passion", men annars betyder det ungefär Matlagning under fastan/passionstiden) av Han Wilmink (lika mycket präst som kock, tror jag...). Han har inspirerats av judisk och  "biblisk" matlagning, men har också med traditionella fasterecept från medelhavsländerna och Nordafrika.

Tänk om man skulle kunna få till en svensk matlagningsbok för fastan!
För jag tror det är för många som för mig; jag vill uppmärksamma de 40 dagarna i fastan, men att bara inta flytande föda så länge är ju omöjligt.

Jag kommer inte att laga 100%-ig vegetarisk kost, bland annat ingår både fisk, skaldjur och ägg. Det sista var jag lite fundersam över, eftersom det är så typiskt det där med ägg. Att man äter så mycket ägg på påsk var ju för att man inte hade ätit ägg under fastan, man hade mycket på lager.
Men jag tycker det är svårt att inte laga med ägg.
Men jag planerar försöka utesluta äggen helt under Stilla veckan.
Med andra ord; köttfri kost.


Jag försöker undvika halvfabrikat. Så mycket ekologiskt och fairtrade som det bara är möjligt, och helst hembakat bröd.

Dessutom kommer jag avstå från sötsaker, godis och alkohol.

Och till slut; på söndagar fastar man inte. Söndag är alltid en fastdag, då bryts fastan.

Ps. Recepten är tagna lite på en höft. Använd gärna egen fantasi och erfarenheter.